23 јула, 2020

|

od: admin

|

Kategorije: Blog

Održavanje fizičke kondicije starijih osoba

Održavanje fizičke kondicije starijih osoba

 

Sa godinama, svaki sistem ljudskog tela podložan je starenju. Prirodno je teško se pomiriti sa starenjem.

Održavanje fizičke aktivnosti

Sva starija lica su različita i različito se nose sa efektima prolaznog vremena. Srećom, mnogi efekti narednih godina mogu se nadoknaditi, samo treba da vodite računa o svojoj intelektualnoj i fizičkoj kondiciji. Domovi za smeštaj i negu starih lica nude svojim korisnicima niz dodatnih aktivnosti koje će im omogućiti da održavaju visoku efikasnost čak i u ovim uzrastu.

 

Medicinski pregledi kao odrednica rasporeda

Lekari i treneri se slažu oko jedne stvari – pre nego što stariji započne bilo kakvu fizičku aktivnost, mora da prođe detaljne testove. Mnogi starački domovi zahtevaju od svakog korisnika da redovno prolazi sve neophodne preglede. Zahvaljujući poznavanju trenutnog zdravstvenog stanja starijih, može se razviti odgovarajući plan fizičke aktivacije. Ne moraju uvek biti naporni treninzi. Ponekad su tretmani za rehabilitaciju savršeni, jer ne prisiljavaju seniore na velike napore, a istovremeno vode računa o svom stanju.

 

Prilagodite aktivnost željama starije osobe

Najveći izazov sa kojim se moraju suočiti domovi za stare je ponuditi svakoj osobi takvu fizičku aktivnost koja će odgovarati njihovim željama I mogućnostima. Mnogi stariji jednostavno vole šetnju. Dom za stara lica Singidunum  ima dvorište koje se prostire na površini od 17 ari. Cela površina je pokrivena travom, drvećem, voćem, četinarima i cvećem. Takođe se često organizuju odlasci na izlete.

 

Fizička aktivnost je način da se ne razbolite

Čest problem koji se pojavi nakon penzionisanja je osećaj praznosti i besmislenosti u životu. Seniori često imaju utisak da su postali beskorisni i bezvrdedni. Pronalaženje nove strasti u vašem životu često je spas od bezobrazluka ili čak depresije. Može se ispostaviti da će fizička aktivnost postati novo interesovanje koje će privući pažnju starijih tako da ni on ne primete nedostatak profesionalne aktivnosti.